Historie

Gentofte Stadion, nu Gentofte Sportspark

Historie

Indvielsen 

Gentofte Stadion blev indviet d. 27. september 1942 under overværelse af 20.000 tilskuere – heriblandt 1.500 skolebørn og 800 idrætsfolk, som under ledelse af selveste Holger Nielsen dystede i de forskellige discipliner.

En idrætsinspektørs drøm

I 1919 tiltrådte Kaptajn Holger Nielsen som kommunal idrætsinspektør. Han førte tilsyn med gymnastik- og svømmeundervisningen på kommunens skoler, og som noget nyt satte han livredning og kunstigt åndedræt på skemaet. Holger Nielsen havde en drøm. Han ønskede brændende, at kommunen fik et stadion, så ”Ungdommen kunne benytte Idrætspladsen baade til Uddannelsen af Legemet og Opdragelsen af deres Karakter”, som han senere udtalte ved indvielsen i 1942.

Arne Jacobsen vandt

Ideen om et stadion opstod allerede i 1920'erne. I 1921 overtog Gentofte Kommune Tjørnegården med jorder, hvorpå også de gamle lergrave lå. Og hvad var mere oplagt end at anlægge et super stadion netop her.

Arkitektkonkurrencen blev dog først udskrevet i 1936. Vinderen blev arkitekt Arne Jacobsen, som på det tidspunkt allerede lavede mange opgaver for kommunen. Hans planer var iderige og storslåede, selvom alle planer ikke blev realiseret.

Hvis de var blevet det, var Gentofte Stadion blevet Nordens største stadion! Så ambitionerne manglede ikke.

Udviklingen

I 1954 fik Gentofte Stadion en flot tribune med plads til 5.000 tilskuere. I 1965 anlagdes flere fodboldbaner, et bueskydningstadion og en skøjtehal. Svømmehallen og idrætshallerne blev dog aldrig opført efter planen, men i en ændret form opført som Kildeskovshallen. Omkring år 2000 kom der skateboardbaner til.

Indimellem har stadion også huset koncerter med store rockbands.

Gentofte Sportspark

I de senere år har kommunen været i gang med at udvikle sportsfaciliteterne på stadion, som i dag udgør kommunens største idrætsområde.

Stedet og anlæggene er blevet ombygget, udvidet og moderniseret. Det betyder, at mange sportsgrene nu er samlet her, fx.: atletik, fodbold, ishockey, kunstskøjteløb, curling, rullehockey, rulleskøjteløb, amerikansk fodbold, rugby, cricket og petanque.

I 2012 fik stedet navnet Gentofte Sportspark.

I udgangen af 2016 ophørte bestyrelsen og selvforvaltningsaftalen med Gentofte Kommune.

 
Kilder: gentoftehistorie.dk, Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte og artikel i Villabyerne af Mette Henriksen, leder af Lokalhistorisk Arkiv.